Overweeg je om een nieuwe keuken te kopen? Dan zijn er heel wat dingen waar je op moet letten. Een nieuwe keuken is immers een behoorlijke investering en daar wil je zo lang mogelijk plezier aan beleven. De keukenexperts van DSM Keukens geven tien praktische tips die je al een flink eind op weg helpen naar de keuken van jouw dromen.
1. De hoogte en breedte van de onderkasten
Standaard is een onderkast 90 cm hoog en 60 cm breed, maar het is belangrijk om de afmetingen af te stemmen op jouw lichaamslengte. De hoogte van je onderkasten bepaalt de werkhoogte en dus ook voor een stuk de ergonomie van je keuken. Zijn je onderkasten te laag? Dan moet je te veel vooroverbuigen tijdens het koken of afwassen en zal je dat al snel voelen aan je rug en schouders.
Daarnaast is voldoende opbergruimte een echte must. Gemiddeld wordt in een keuken maar 10% van alle spullen regelmatig gebruikt. Als je het overzicht wil behouden, moet de overige 90% dus netjes opgeborgen kunnen worden. Daarom heeft DSM onderkasten van 84,5 cm breed. Dat levert je meteen 16,6% meer opbergruimte op dan bij een standaardkast van 60 cm.
2. De dikte van de rugwand
Aangezien je keukenkasten niet volledig tegen de muur staan, besteed je best aandacht aan de dikte van de rugwand. Zo ben je altijd zeker van een voldoende stevige omkasting. DSM gebruikt bijvoorbeeld standaard een volle rugwand van 8 mm die wordt ingewerkt in de zijkant en wordt geschroefd in plaats van gevezen.

3. Het beslag
Nee, we hebben het niet over het beslag voor je pannenkoeken, maar wel het beslag voor de afwerking en montage van je keuken. Denk maar aan handgrepen, knoppen en scharnieren. Kies een passend beslag dat aansluit bij de stijl van je keuken zodat zelfs de kleinste details helemaal kloppen. Ga zeker ook voor hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke materialen. Koop je je keuken bij DSM? Dan zijn Blum lades en scharnieren met levenslange garantie alvast gewaarborgd.
4. Schadepreventie
Het is normaal dat je keuken door de jaren heen gebruiksschade oploopt. Probeer bij de keuze van je keuken echter al vooruit te denken zodat je de schade tot een minimum kan beperken. Zo voorzien de specialisten van DSM Keukens elk front en elke legplank van ABS-stootranden met een dikte van 1,3 mm en een hoge absorptiecoëfficiënt.

5. De ondersteuning van de kasten
Potten, pannen, voorraad, elektrische toestellen, … we steken heel wat in onze keukenkasten. Om te vermijden dat je kasten het na verloop van tijd begeven, zie je dan ook het best toe op voldoende ondersteuning. Zo gebruiken de keukenbouwers van DSM Keukens zware lastpoten die tot 650 kg kunnen ondersteunen. De poten worden netjes weggewerkt met behulp van een naadloze anti-absorptieplint.
6. De ondersteuning van het werkblad
Ook de ondersteuning van je werkblad is een belangrijk aandachtspunt. Zeker wanneer je kiest voor een zwaar werkblad uit natuursteen of beton. DSM Keukens gebruikt standaard massief houten makelaars om het werkblad te ondersteunen in plaats van vezelplaat of MDF.
7. Bescherming tegen lekken
Een lekkende afvoer onder de wastafel kan flink wat schade aanrichten aan je kasten als je niet oppast. Daarom raden de specialisten van DSM Keukens aan om je kasten voldoende te beschermen tegen waterlekkage met onder andere een anti-absorptieplint en waterafstotende plint, een aluminium bodem in de spoelkast en, als kers op de taart, aluminium gordijnrails.

8. Optimaal gebruiksgemak
Een gloednieuwe keuken die wel mooi is om naar te kijken maar niet handig om in te werken, daar ben je niks mee. Denk daarom op voorhand even na over hoe je het gebruiksgemak van je keuken kan verhogen. Extra hoge kasten, scharnieren en lades met geïntegreerde demping, deuren met stootkussentjes, … het zijn maar enkele voorbeelden die ze bij DSM Keukens dagelijks toepassen. Ook handige accessoires zoals een tandemkast, een balansdeur, binnenlades, etc. kunnen het verschil maken.

9. Ventilatie
In een keuken zitten meestal heel wat elektrische toestellen verwerkt die voldoende ventilatie nodig hebben om oververhitting te voorkomen. Denk dus na waar je die ventilatie kan voorzien en hoe je ze eventueel mooi kan wegwerken. Bij DSM Keukens hebben ze die denkoefening alvast gedaan want daar heeft elke keuken een eigen, gepatenteerd plenum. Verder gebruiken ze voor de koelkastventilatie dubbele bodems als alternatief voor een zichtbaar aluminium rooster en voorzien ze een verluchtingsgleuf voor inductiekookplaten met een eigen gepatenteerd draagsysteem.
10. Draagkracht en stootvastheid
Als laatste tip verwijst DSM Keukens naar de draagkracht van je keukenkasten. Vraag bij je keukenbouwer zeker even naar de dichtheid van de boven- en onderkasten. Die bepalen mee de draagkracht en stootvastheid van je keuken. Ter referentie: DSM gebruikt een dichtheid van 690 à 730 kg/m3.