Home Blogs 10 tips voor een hygiënische keuken

10 tips voor een hygiënische keuken

Tips & tricks

Of het nu gaat om het bereiden van een lekkere maaltijd, dineren of gewoon gezellig samen zijn met vrienden of familie. De keuken is het middelpunt van je huishouden. Daarom heeft het net zo goed onze aandacht nodig als het gaat om het handhaven van een goede keukenhygiëne. Door ervoor te zorgen dat iedereen aan boord is met de regels voor keukenhygiëne, kunnen vervelende bacteriën op afstand worden gehouden – essentieel om iedereen van je gezien gelukkig en gezond te houden. 

Deze 10 basisregels voor keukenhygiëne zullen je helpen jouw gezin te beschermen tegen voedselvergiftiging en ziekte.  

Gouden tip 

Druk deze lijst met 10 tips af en hang hem op jouw koelkast. Je kan de kinderen zelfs vragen om er een mooie tekening rond te maken zodat het meteen je koelkast opfleurt.  

Tip 1: was je handen 
 
Handen wassen staat bovenaan de lijst met hygiëneregels voor de keuken. Het is gemakkelijk om bacteriën over te brengen, dus was de handen voor, tijdens en na het bereiden van maaltijden of het aanraken van eten uit je koelkast. Regelmatig de handen wassen is ook voor kinderen een van de meest essentiële hygiëneregels in de keuken, dus zorg ervoor dat het hele gezin goed zijn handen wast. 

Tip 2: kook voedsel grondig 

Een van de belangrijkste regels voor voedselhygiëne is ervoor te zorgen dat eten op de juiste manier wordt gekookt. Onder gekookte, schadelijke bacteriën kunnen leiden tot voedselvergiftiging. Snijd in het voedsel om te controleren of het gaar is en zorg ervoor dat het opgewarmde voedsel heet is wanneer het op je bord gaat. 

Tip 3: Correcte voedselopslag  

Een andere belangrijke tip voor hygiëne in de keuken is de veilige opslag van het eten. Zorg ervoor dat restjes of open voedselverpakkingen worden bedekt met vershoudfolie of worden verzegeld in een plastic bakje. Zet geen warm voedsel in de koelkast verwijder oude voedselresten uit je koelkast. 

Tip 4: Hou de aanrechtbladen schoon 

Het afkuisen van aanrechtbladen na elk gebruik is een van de eenvoudigste (en meest essentiële) basisregels voor keukenhygiëne. Zo is niet alleen alles schoon en opgeruimd, maar zo hou je ook de verspreiding van bacteriën tegen. 

Tip 5: Voorkom kruisbesmetting 

Als je ooit een voedselvergiftiging hebt gehad, zul je begrijpen waarom het vermijden van kruisbesmetting hoog op de lijst met basisregels voor keukenhygiëne staat. Gebruik verschillende borden voor het snijden van vis, vlees, groente, zuivel of brood (verschillende kleuren borden kunnen hierbij helpen), en laat nooit eetbaar voedsel naast rauw vlees staan. Deze eenvoudige keukenhygiënetips helpen de verspreiding van potentieel giftige bacteriën te voorkomen. 

Tip 6: Maak je snijplank schoon na gebruik 

Stukjes voedsel die achterblijven op een snijplank zullen snel bacteriën voortbrengen, dus maak je snijplank meteen schoon na gebruik. Snel, eenvoudig en essentieel. Het schoonmaken van snijplanken is een van de meest elementaire hygiënische regels in de keuken. 

Tip 7: Weg met vuile geuren 

Verschoon regelmatig de vuilnisbakOud voedsel in een vuilnisbak begint snel te rotten en er zullen zich snel bacteriën vormen. Haal daarom dagelijks het afval uit de vuilnisbak om te voorkomen dat er vreemde geuren ontstaan. 

Tip 8: Hou de verspreiding van vet tegen 

Je zal het ooit wel al eens hebben voorgehad. Je kuist een vetvlek af met een spons of keukendoek en merkt even later dat je het vet hebt verspreid om andere elementen in je keuken. Vet is hardnekkig. We raden daarom aan om een absorberend keukenvel te gebruiken voor het afkuisen van vet.  

Tip 9: Houd de koelkast schoon 

Het garanderen van een schone koelkast behoort niet voor niets tot de top 10 van de hygiënevoorschriften in de keuken. Gemorst en rottend voedsel verspreidt zich in een mum van tijd over al het andere voedsel. Gebruik keukenpapier om je koelkast dagelijks proper te houden.  

Tip 10: Schrob de gootsteen dagelijks 

Je gootsteen wordt regelmatig gebruikt gedurende de dag, dus hij wordt snel smerig. Bacteriën nestelen zich vast op de wanden wanneer hij niet schoon wordt gehouden. Nogmaals, dit is een van die keukenhygiëneregels die niet veel tijd in beslag neemt, maar die de moeite waard is om te doen. Geef de gootsteen gewoon een snelle schrobbeurt met een sponsje en wat schoonmaakproduct voor in de keuken.   

Deel dit artikel op