Daar is de lente, daar is de zon. Krijg jij ook zo’n goed gevoel van een opgeruimde keuken? Met deze praktische schoonmaaktips en slimme keukenoplossingen neem je je keuken in geen tijd onder handen, van het keukeneiland tot de koelkast.
1. Schep orde met de juiste keukenoplossingen
Een nette en overzichtelijke keuken begint eigenlijk al vóór de schoonmaak, bij de inrichting van je keukenkasten. Je kunt het jezelf veel gemakkelijker maken met slimme keukenoplossingen die de opbergruimte van je kasten maximaliseren. Denk bijvoorbeeld aan handige bestekindelingen, kruidenhouders, uitneembare bordenhouders, messenhouders of uitneembare lades. De lenteschoonmaak is het ideale moment om je keukenkasten leeg te maken en te ordenen. Start bovenaan en maak één voor één de kastjes leeg. Maak vervolgens de kastjes vanbinnen schoon met water en allesreiniger. Eens alles proper is, kun je je keukenkasten (her)organiseren en bekijken wat je eventueel nog nodig hebt.
2. Laat de zon in je keuken
Wist je dat de binnenlucht twee tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? De luchtvervuiling binnen wordt onder meer veroorzaakt door chemicaliën, koken, (geur)kaarsen en een te hoge luchtvochtigheid. Zet om te beginnen de ramen en deuren volledig open om je keuken eens goed te laten verluchten. Het is trouwens beter om gedurende tien minuten de kamers goed te verluchten dan om de hele dag de ramen op kiepstand te laten staan.

3. Maak het keukeneiland schoon
Het deel van je keuken waar(rond) het dagelijkse leven zich afspeelt: het keukeneiland. Een doos cornflakes, een kookboek, een stapeltje post … Je keuken opruimen begint bij de kleine dingen. Leg alles aan de kant en maak je keukeneiland schoon met een product dat aangepast is aan het materiaal van het werkblad (let bijvoorbeeld op met zuren en natuursteen!). Geef ook je fornuis, kookplaten en gootsteen extra aandacht. Ontvet de kookplaten of het fornuis grondig met een allesreiniger of een specifiek schoonmaakmiddel voor inductiekookplaten of keramische platen.
4. Check de oven en microgolfoven
Vaak blijven er etensresten of aangekoekt vuil achter in de (microgolf)oven. Kuis je oven en microgolfoven uit door ze eerst even te verwarmen en daarna schoon te maken met een ontvettend middel en een hete doek. Vergeet ook de dampkap niet. Naast de filters moet ook het rooster regelmatig proper gemaakt worden. Laat het rooster een uurtje weken in de gootsteen of een bak met heet water en afwasmiddel. Nadien zal het meeste vet vanzelf opgelost zijn en kun je er nog snel even met de schuurspons of afwasborstel over. Of laat de vaatwasser het werk doen!

5. Neem de koelkast onder handen
Reinig je koelkast minstens eenmaal om de drie maanden. Maak ze helemaal leeg en schakel ze uit. Gooi oude restjes meteen weg en check ook de houdbaarheidsdatum van alle sauzen en dergelijke. Neem nadien alle lades en bakken uit de koelkast en was ze af in een sopje van warm water en afwasmiddel. Poets ten slotte ook de binnenkant van de koelkast met allesreiniger. Zo voorkom je schimmels en ziet je koelkast er opnieuw spic en span uit!
6. De finishing touch
De laatste stap van een opgeruimde keuken is stofzuigen en dweilen. Voor dat laatste is het vooral belangrijk om het juiste schoonmaakmiddel te kiezen voor jouw type vloer. Is je vloer echt vettig of plakkerig? Dan kun je ook een ontvettend schoonmaakmiddel gebruiken. Let extra op de hoekjes en kantjes aan de onderkant van je kasten. Een tip: dweil in vaste ‘banen’ en werk naar de deur toe, zodat je nadien niet over de natte vloer hoeft te lopen. Terwijl de vloer droogt, geniet jij van het resultaat en een lekker kopje koffie. De keuken opruimen? Alweer een item minder op je to-dolijst!
Kom langs in een van de achttien toonzalen van DSM Keukens. De keukenadviseurs en binnenhuisarchitecten adviseren je graag over het ultieme keukenontwerp.