Energie besparen in de keuken is gemakkelijker dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat je koelkast en diepvriezer goed zijn voor zo’n 20 procent van je elektriciteitsverbruik? Of dat je vaatwas in ecomodus tot 18 procent meer energie bespaart? Alle kleine beetjes helpen.
TIP 1 Kies voor energievriendelijke keukentoestellen
Is je koelkast of vaatwasser aan vervanging toe? Kies dan voor een nieuw exemplaar met energielabel A. Het energielabel zegt je hoe energiezuinig een elektrisch toestel is aan de hand van kleurencodes en bijbehorende letters. Sinds 2021 is er geen onderscheid meer tussen A+, A++ of A+++. Vanaf nu worden de letters A tot en met G vermeld (waarbij A de energiezuinigste klasse is). Niet alleen verdwenen de plusjes, ook de testmethode en de criteria werden aangepast. De kleurencode van groen tot donkerrood bleef behouden.
TIP 2 Slimme keukenindeling
Wist je dat je koelkast en diepvriezer samen goed zijn voor zo’n 20 procent van je elektriciteitsverbruik? Onze tip is om je koelkast en diepvries slim in te richten. Zo hoef je minder lang naar iets te zoeken en blijft de deur korter geopend. Laat warme etensresten ook eerst afkoelen vooraleer je ze in de koelkast plaatst. Zet je diepvriezer of koelkast ten slotte niet te dicht bij het fornuis, de oven of een radiator. Dat kost extra energie om de temperatuur laag te houden. De standaardtemperatuur voor een koelkast is 5 °C, en -18 °C voor de vriezer. Voor elke graad scheelt het zo’n 6 procent op het totale energieverbruik.

TIP 3 Laat de vaatwasser het werk doen
Doe je de afwas beter in de vaatwasser of met de hand? Zelfs de grootste vaatwasmachine verbruikt slechts ongeveer 12 liter water per cyclus, terwijl de meeste gootstenen pas gevuld zijn met 20 tot 30 liter water. Je verbruikt dus veel meer water als je met de hand afwast. Let wel, zet de vaatwasser alleen aan als hij volledig vol is. Is de vaat niet zo vuil? Kies dan voor de ecomodus of korte programma’s op lage temperatuur. Daarmee bespaar je al snel tot 18 procent energie.
TIP 4 Let op sluimerverbruik
De waterkoker, koffiezet, microgolf: sommige keukentoestellen blijven stroom verbruiken als ze aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, maar niet ingeschakeld zijn. De oplossing? Trek zo vaak mogelijk de stekker uit het stopcontact of gebruik een verdeelstekker met aan- en uitknop. Zo hoef je maar op één schakelaar te drukken om alles volledig uit te schakelen. Op die manier ga je sluipverbruik tegen en kun je veel energiekosten besparen op jaarbasis.

TIP 5 Indirecte sfeerverlichting
Vergeet jij ook weleens het licht uit te doen? Kan gebeuren, maar weet dat je op die manier onnodig meer betaalt op je energiefactuur. Combineer de basisverlichting met sfeerverlichting in je keuken. Door te kiezen voor indirecte ledverlichting kun je op een eenvoudige en goedkope manier meer licht brengen in de keuken. De ledverlichting verbruikt minder energie en brengt ook sfeer terwijl je bijvoorbeeld naar de tv aan het kijken bent. Zin een latenightsnack? Je ziet meteen wat er in de lades ligt zonder dat je alle keukenverlichting hoeft aan te steken.