Hoe kies je het juiste werkblad voor je keuken? Het keukenwerkblad is de meest gebruikte zone van je keuken. Daarom is de keuze van je werkblad ook een van de belangrijkste beslissingen die je zal moeten maken. Dit heeft immers een grote impact op zowel de look and feel als de levensduur van je keuken. Om je te helpen bij je keuze hebben we bij DSM alle voor- en nadelen van de verschillende materialen op een rijtje gezet, dit met de focus op functionaliteit, kleur & stijl. Kortom, kies een keukenwerkblad op maat van jouw behoeften en levensstijl. We zetten er hier alvast enkele bekende op een rijtje.

Keramiek
Keramiek als werkblad is sterk in opmars. Het heeft de allure van een natuursteen. Het materiaal is kleurvast, hygiënisch, slijtvast en vlekbestendig. Nog een pluspunt: de spoelbak kan je naadloos integreren in het werkvlak. Bovendien is keramiek hittebestendig: je kan er zonder problemen jouw hete kookpot op kwijt. Let wel op dat je niet met harde voorwerpen tegen je werkblad botst.

Natuursteen
Natuursteen is een tijdloos natuurlijk product en geeft je keuken een klassevolle uitstraling. Het werkblad wordt gemaakt op maat en er bestaan eindeloos veel soorten zoals: graniet, arduin, blauwe hardsteen, marmer,… Maar ook diverse manieren van oppervlaktebewerkingen: polijsten, verzoeten, boucharderen,… Deze keuzes bepalen de look en het onderhoud van het materiaal. Natuursteen past perfect in zowel een hypermoderne als een meer klassieke keuken. Ook de randafwerking (gefrijnd, papegaaienbek,..) zal mee de uitstraling bepalen.

Laminaat
Laminaat bestaat uit een toplaag van kunststof op een dragend materiaal. De mogelijkheden in kleuren en motieven voor de toplaag zijn eindeloos. Bovendien is kunststof prijsvriendelijk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Onze randen zijn waterdicht verlijmd om het insijpelen van water tegen te gaan. Het voordeel is dat laminaat ook gebruikt wordt voor de kastfronten waardoor je zo voor jouw hele keuken hetzelfde materiaal kan kiezen.
Laminaten werkbladen zijn ook beschikbaar in houtimitatie en zijn daarom een populair alternatief voor echte houten fronten. De werkbladen zijn van hoge kwaliteit en stralen de authenticiteit van écht hout uit. Met een werkblad in imitatiehout krijg je een onderhoudsvriendelijke, duurzame en slimme manier om jouw nieuwe keuken een natuurlijk uitzicht te geven.

Composiet
De waaier aan mogelijke uitvoeringen van een composiet is heel ruim waardoor het product behoort tot een van de populairste werkbladen. Composiet is altijd een samenstelling van verschillende materialen. Een composiet is een dankbaarder, sterker en gemakkelijker te bewerken alternatief voor natuursteen. Bovendien is het ook prijsvoordeliger. Het materiaal heeft tal van voordelen. Zo is het kleurvast, slijtvast, goed bestand tegen zuren en krassen.

Graniet
Graniet is een van de populairste en daarom meest gekozen natuurstenen voor werkbladen. Je kan een granieten werkblad herkennen aan de kleine spikkels in de steen. Graniet is een oersterk en 100% natuurlijk materiaal dat bestaat uit mineralen. Je dient wel op te letten met zuren. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, roze en wit. Het materiaal is in tegenstelling tot vele andere materialen bijzonder hittebestendig. Verder is het ook krasbestendig, slijt- en stootvast. Besluit: graniet is een luxueuze, unieke en kwalitatieve keuze voor het werkblad van jouw droomkeuken.

Inox
Een inox keukenwerkblad is watervrij, roestvrij en verkleurt niet. Daarnaast is inox ook hittebestendig, zuurbestendig, hygiënisch en vergt het weinig onderhoud. Inox heeft een uitzonderlijke lange levensduur. Een esthetisch voordeel van inox is dat het naadloos verwerkt kan worden met de spoelbak en je tot 6m lengte kan gaan zonder naad. Het enige waar je op moet letten zijn krasjes.

Dekton
Dekton is een nieuw product, met dezelfde natuurlijke look als natuursteen maar is niet poreus en dus beter bestand tegen vlekken. Dit nieuwe materiaal is zo hard dat krassen en vlekken geen kans meer krijgen. Een dekton werkblad wordt gemaakt aan de hand van een speciale technologie. De fabrikant bootst het proces na dat natuursteen tijdens duizenden jaren blootstelling aan hoge druk en hoge temperaturen ondergaat. Dit gebeurt uiteraard versneld.
Good design doesn’t date.