Home Blogs Welke keukenstijl past bij jouw woning?

Welke keukenstijl past bij jouw woning?

Tips & tricks

Leer de verschillende stijlen kennen

Staat je Pinterest bord vol inspiratie voor je nieuwe keuken? Heb je al verschillende toonzalen bezocht? Of heb je al uren op het internet gesurft naar jouw droomkeuken? Dan weet je waarschijnlijk dat er zoveel verschillende keukenstijlen zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Eigentijd, modern of landelijk? Nee, daar stopt het niet. Een moderne keuken met industriële details, een zwarte keuken met hout, een nostalgische landelijke keuken, … Het aanbod is enorm. Toch is het de moeite waard om zoveel mogelijk stijlen en mogelijkheden te bekijken voor je een eerste eliminatie kan maken. Het bemoeilijkt misschien je keuze, maar zo zal je wel een stijl vinden die jij mooi vindt en die 100% bij jouw woning past.

Weet wat je mooi vindt

Nu je de meeste stijlen online of in het echt al eens hebt bekeken, kan je waarschijnlijk wel zeggen welk type keukens jij mooi vindt en welke niet. Je weet misschien nog niet helemaal welke stijl nu echt bij je woning past, maar je kan gemakkelijk van een lange lijst naar een korte lijst gaan door je persoonlijk smaakgevoel te volgen. Hou je niet van de kleur wit, maar wel van zwart? Dan kan je gemakkelijk de keukens met veel witte elementen van je lijstje schrappen en de zwarte keukens bovenaan zetten. Een eerste selectie is gemaakt!

Kijk naar de rest van je woning

Met je kortere lijst op zak ga je nu kijken naar de stijl van de rest van je woning. Woon je in een industriële loft? Dan is een klassieke, landelijke keuken waarschijnlijk niet je eerste keuze, maar gaat je voorkeur eerder uit naar een eigentijdse, industriële keukenstijl. Woon je in een oud, karaktervol huis? Dan ga je ook niet kiezen voor een hypermoderne keuken, maar misschien wel voor een landelijke keuken met authentieke elementen.

Kijk ook niet alleen naar de buitenkant. Je interieur verraadt namelijk ook naar welke stijl jouw voorkeur uitgaat. Als jouw woonkamer heel strak en modern is, dan weet je dat een moderne keuken met strakke, luxe materialen daar goed bij zal passen. Het doortrekken van de stijl van de andere kamers in je huis zorgt voor rust en harmonie. Heb je jouw oog laten vallen op een totaal andere stijl? Een nieuwe keuken met een verschillende stijl kan natuurlijk ook een goede reden zijn om de rest van je woning te veranderen. De keukenstijl moet niet immers alleen bij je woning, maar ook bij jou passen.

Pas de keuken aan op je levensstijl

De keuken is niet alleen een plek waar je kookt, maar ook een plaats waar je eet, praat, leeft of misschien zelfs werkt. Een plek waar je zoveel uren per dag in doorbrengt, kan dus maar beter praktisch zijn. Ben je een keukenprins(es)? Dan wordt je waarschijnlijk helemaal warm van een ruime keuken die is uitgerust met de nieuwste technologische snufjes voor het bereiden van je familiemaaltijden. Maar als je houdt van lange, gezellige avonden waar je uren kan praten met vrienden en familie dan lijkt een keuken met warme, houten elementen misschien meer iets voor jou. Of als een sterrenmaaltijd voor jou helemaal niet hoeft, heb je misschien liever een eenvoudige maar toch gezellige keuken.

Kijk dus zeker niet alleen naar het mooie, maar ook naar de praktische kant (hoewel beiden perfect gecombineerd kunnen worden). Kook je veel? Kook je weinig? Spendeer je uren aan de keukentafel of juist niet? Kies een keuken die aangepast is aan jouw levensstijl.

Denk aan het onderhoud

Een mooie keuken met veel details, randjes en speciale decoratie elementen? Prachtig, zonder twijfel. Maar denk ook zeker aan hoe moeilijk of gemakkelijk het onderhoud ervan is. Sommige materialen zijn bijvoorbeeld vlekgevoelig terwijl andere veel gemakkelijker schoon te houden of maken zijn. Een keuken schoonhouden is belangrijk voor de levensduur, maar bekijk zelf hoe belangrijk jij het vindt dat elk plekje even schoon is of hoe erg jij een vlek vindt.

In samenwerking met TopCompare.be

Deel dit artikel op