Home » Keukenopstellingen
Keukenopstellingen
Het bepalen van de juiste keukenopstelling is een van de belangrijkste beslissingen bij het ontwerpen van jouw droomkeuken. Of jouw keuken nu eerder aan de kleine kant is of groot en uitgestrekt. Een slimme indeling is functioneel en praktisch en helpt je om het maximale uit de ruimte te halen. Ook ergonomie speelt hier een grote rol. Met andere woorden: gebruiksgemak is troef!
De keuze van de keukenvorm hangt af van jouw individuele ruimte- en ruimtevereisten. Een keuken is meer dan de plek waar je kookt en al je eten en keukenapparaten bewaart. Er valt veel te overwegen: zal de hele familie eten in de keuken en voor welke andere dagelijkse activiteiten zal de keuken gebruikt worden? Is er ruimte voor een bijkeuken of dienen alle elektrische apparaten op doordachte wijze in de keukenruimte verborgen te worden? De keukenopstelling moet aansluiten bij jouw levensstijl.
De Eilandkeuken


Eilandkeukens zijn ongelooflijk populair en een droom van velen. Niet zonder reden. De eilandkeuken biedt een heleboel nieuwe ontwerp mogelijkheden voor zowel nieuwbouw als renovaties. Aan een keukeneiland kan je gezellig koken, tafelen, werken … noem maar op! Het is een sociale (werk)plek waar je steeds in nauw contact staat met je familie of bezoek. Het keukeneiland kan voorzien worden van een kookplaat of een spoelbak. Er kan gekozen worden voor opbergruimte langs een of twee zijden van het eiland. Een eettafel kan in het verlengde van het eiland liggen om gezellig aan te tafelen. Het is de keukenindeling bij uitstek voor grote open ruimtes.

De wandkeuken
Dit type keukenopstelling vind je het vaakst in kleinere woningen en woon-units die zo efficiënt mogelijk ingedeeld moeten worden zoals appartementen. Moderne wandkeukens kunnen voorzien zijn van een eiland dat tegenover de muur staat, waardoor je meer werkruimte creëert. Maar ook de keukentafel is een prima alternatief. De enkelwandige keuken kan ook toegepast worden in grote ruimtes.
Tip: creëer extra opbergruimte door jouw keukenkasten zoveel mogelijk boven elkaar te plaatsen.
Voordelen
- Ruimtebesparend zonder in te boeten aan functionaliteit
- Alle opbergruimte en keukenapparatuur worden verzameld op een centraal punt
- Alle keukentaken kunnen worden uitgevoerd met een minimale verplaatsing door de keukenruimte

De dubbelwandige keuken
Een dubbelwandige keuken, ook wel kombuiskeuken genoemd, is geschikt voor lange keukenruimtes met beperkte breedte. Dubbelwandige keukens zijn ruimtebesparend en kunnen heel efficiënt zijn. Een goede planning is hier essentieel. Doordat er binnen dit type opstelling geen hoekkasten aanwezig zijn, wordt alle beschikbare ruimte optimaal benut.
Tip: maak gebruik van open rekken om je keukenruimte optisch te vergroten.
Voordelen
- Ruimtebesparend en efficiënt
- Maximale opbergruimte

De L- keuken
De L-vormige keuken heeft keukenkasten langs twee loodrechte wanden die samen een L-vorm maken. Deze indeling is gebruikelijk voor zowel kleine ruimtes die door vier muren worden omsloten, als grotere ruimtes. Twee van de muren kunnen worden bezet door een toegangsdeur, een doorgangsdeur, ramen of een zitgedeelte. Met een aantal slimme (hoek)kastoplossingen wordt alle beschikbare ruimte goed benut.
Voordelen
- Creëert ruimte en flexibiliteit
- Je kan eenvoudig gebruik maken van al je keukenapparatuur zonder obstakels

De U-keuken
Heb je een grote ruimte beschikbaar, nood aan extra opbergruimte en een gezellige plek om te dineren? Dan is een U-opstelling de perfecte keukenindeling voor jou. Met een U-keuken heb je drie beschikbare wanden waar je met meerdere huisgenoten aan kan werken en tal van keukenopbergruimte. In het midden van de ruimte heb je nog plaats voor een keukentafel of zelfs een keukeneiland. Een ideale plek om je familie en vrienden bij elkaar te brengen.
Tip: combineer twee muren met bovenkasten met een derde muur met open schappen of rekken om de ruimte licht en ruim te houden.
Voordelen
- Ruime gezellige plek om te dineren
- Extra opbergruimte
- Ruimte voor een keukeneiland